AMP, voor een nog snellere website

Door het gebruik van AMP voor websites laden webpagina’s razendsnel! Toch is het voor velen nog een onbekende term. Onze developer Berry vertelt je er graag meer over.

Geschreven door: Jordy Wichgers

Wat is Accelerated Mobile Pages?

Accelerated Mobile Pages, kortweg AMP, is een framework dat Google heeft ontwikkeld met als doel om rijke content (met tekst, afbeeldingen, video’s etc.) supersnel te laten laden op een mobiel apparaat. Tegenwoordig draaien veel websites op AMP, zowel mobiel als desktop.

Hoe werkt AMP?

Een pagina bestaat uit HTML-code. Deze code bevat verschillende elementen die veel laadtijd vragen, bijvoorbeeld Javascripts, Iframes, maar ook plaatjes, video’s en audio. Bij AMP worden deze scripts en elementen door Google geweerd en vervangen door aangepaste AMP-elementen. Hierbij ligt de nadruk op efficiëntie en prioriteiten: eerst laden wat écht nodig is – de tekst en de structuur van een pagina- en daarna pas de overige content, zoals plaatjes en advertenties. Dit zorgt ervoor dat pagina’s sneller de vorm aannemen die ze nodig hebben. Het verspringen van websites, omdat de afbeeldingen secondes later ingeladen worden, is met AMP dus verleden tijd. De laadtijd is dus niet alleen feitelijk lager, maar er is ook sprake van een optisch verschil, waardoor dit nóg sneller lijkt.

Hoe groot is het verschil in laadtijd?

Vaak is dit een verschil van secondes! Dit kan je zelf gemakkelijk testen. Het laden van een AMP-pagina kan op desktop het best via de website van AMP zelf. Wanneer je mobiel wilt testen, kan je dit het best doen op Google news. Open hier twee artikelen om te testen: één van de NOS en één van de Telegraaf. Je zal duidelijk merken welke van deze twee gebruikmaakt van AMP.

Wat zijn de voordelen van AMP?

  • Door de verbeteringen in snelheid, is de site gemakkelijker in gebruik.
  • Het gebruik van AMP is erg belangrijk voor SEO. Google indexeert websites met AMP namelijk sneller, waardoor de website een hogere SEO-score krijgt.
  • Hogere bezoekersaantallen. Een gebruiker zal niet snel aangeven dat een pagina snel laadt. Toch heeft een langzaam ladende pagina een aantoonbaar lager bezoekersaantal. Daarnaast voorkom je irritaties. De snelheid van een pagina is dus erg belangrijk.
  • Laden zonder internetverbinding. Moderne browsers, als Chrome op Android, zijn in staat om de pagina volledig te cachen, waardoor soms niet eens internetverbinding nodig is om een pagina te heropenen.
  • Een website die goed in elkaar zit. Het AMP framework forceert een programmeur netter te werken. Het resultaat: veel koffie en een nettere website, die goed in elkaar steekt.

Zijn er nog nadelen te benoemen?

Bijna alles is mogelijk te bouwen in combinatie met het AMP framework en voor de eindgebruiker zijn er geen nadelen. De enige vereisten zijn een goede organisatie, duidelijke afspraken en een beetje creativiteit bij het development proces.

Kan AMP voor elke website gebruikt worden?

Het gebruik van AMP voor een website is een keuze die aan het begin van een nieuwe webpagina gemaakt moet worden; je kunt niet halverwege een project starten met een AMP framework. De pagina moet dan in zijn geheel herzien worden.

Wil jij gebruik gaan maken van AMP voor jouw website? Of heb je nog vragen over AMP? Neem dan contact met ons op. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen en advies over het gebruik van AMP op jouw website.